نورپردازی فروشگاهی، یکی از اجزای ضروری در دکوراسیون فروشگاه است. تأثیر روشنایی در فروشگاهها آنقدر بااهمیت بوده که امروزه اغلب مشاغل سعی میکنند از نورپردازی اصولی بهره بگیرند. در نورپردازی برای فروشگاه باید به نوع فعالیت و محصولاتی که ارائه میدهید نیز توجه داشته باشید؛ بهعنوان مثال برای یک فروشگاه کیف و کفش میتوان برای اجناس برند و خاص، از نورپردازی تأکیدی استفاده نمود، اما این نوع نورپردازی در هایپرمارکتها اهمیت کمتری دارد. با این تعاریف، اگر این سؤال برایتان مطرح شده که کدام نورپردازی برای فروشگاهتان مناسب است، از شما دعوت میکنیم تا در ادامه با این مقاله از ایران لایت همراه باشید.
اهمیت نورپردازی فروشگاهی
نورپردازی فروشگاهی، دارای ویژگیهای مثبت بسیاری است که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- نورپردازی زیبا باعث جذب مشتری و افزایش فروش میشود.
- اجناس فروشگاه با یک نورپردازی صحیح، در معرض دید مشتری قرار میگیرد.
- نورپردازیهای شیک، حس هیجان در خرید را در افراد ایجاد میکنند.
- نورپردازی فروشگاهی به صورت اصولی، تنها به روشنایی اهمیت نمیدهد، بلکه با بهکارگیری مناسبترین لامپهای کممصرف، هزینههای برق مصرفی را نیز کاهش میدهد.
اصول نورپردازی فروشگاهی در بخش داخلی
هر نوع نورپردازی، هدف خاصی دارد که باید در جای مناسب استفاده شود. یک سیستم نورپردازی اصولی، رضایت خاطر مشتریان را فراهم میکند. در ادامه، انواع نورپردازی فروشگاهی را شرح میدهیم.
نورپردازی عمومی؛ اصلیترین منبع نور
نورپردازی عمومی یا محیطی در واقع نور اصلی فروشگاه است که به عنوان زیرلایهٔ سایر منابع نور عمل میکند. در این نوع نورپردازی باید بهطور کامل، تمام بخشهای فروشگاه، یکدست روشن شود و در معرض دید قرار بگیرد.
مهمترین اصل در این شیوهٔ نورپردازی که لازمهٔ تمام فروشگاهها بوده، عدم ایجاد سایه است. برای این منظور باید فاصله و زاویهٔ تابش انواع منابع نور بهنحوی طراحی شود که کوتاهترین سایه را برای اجناس ایجاد کند. وجود سایه در مغازه، علاوه بر تاریک به نظر رسیدن محیط، باعث خستگی چشم میشود. همچنین برخی از اجناس را از دید مشتری دور نگه میدارد.
برای نورپردازی فروشگاهی بهصورت عمومی میتوانید از انواع لامپهای توکار، روکار، فلورسنت، چراغهای دیوارکوب و پنلهای الایدی استفاده کنید که روشنایی چشمگیری را ایجاد مینماید.
نورپردازی کاری برای فروشگاهها
هدف نورپردازی کاری، روشن کردن یک قسمت مهم است. ابتدا باید بخشهای کاری بااهمیت را در فروشگاه ارزیابی کنید، سپس نورپردازی مناسب را انتخاب نمایید؛ مثلاً در بوتیکها، قسمتهای اتاق پرو یا در فروشگاههای مواد غذایی، صندوق را میتوان با این نوع نورپردازی روشن کرد. برای این مدل نورپردازی فروشگاهی، استفاده از لامپهای ریلی، چراغهای آویز و الایدیها با سایزهای متناسب پیشنهاد میشود.
نورپردازی متمرکز برای متمایز کردن یک بخش
نورپردازی متمرکز با هدف جلب توجه مشتری به یک قسمت خاص فروشگاه انجام میشود. نخست شما باید محصولات خاص خود را مشخص نمایید؛ مثلاً اجناس مارک در مغازهها یا قفسهٔ جعبههای شکلات در فروشگاهها را میتوان با نورپردازی متمرکز، نسبت به سایر بخشها برجسته کرد. برای این قسمتها، استفاده از لامپهای آویز، لوسترها، پروژکتورها و دیوارکوبها به همراه بهرهگیری از هالوژن و سایر منابع نور دکوراتیو پیشنهاد میشود.
نورپردازی تزیینی با هدف خلق فضایی زیبا
یکی از ضروریترین نورپردازیهای فروشگاهی، استفاده از نورپردازی تزیینی است. این نوع نورپردازی، تأثیری در افزایش روشنایی فروشگاه و مغازهها ندارد، اما با ایجاد محیطی زیبا، میتواند باعث جذب مشتری شود. ریسههای نوری، هالوژنهای ملایم و فلاشرها (لامپهای چشمک زن) میتوانند تأثیر فوقالعادهای در جذاب به نظر رسیدن فضای فروشگاه داشته باشند. در این نوع نورپردازی، برای خلق زیبایی بیشتر، از نورهای رنگی بهره گرفته میشود. البته توجه داشته باشید که نور رنگی نباید نور غالب باشد. رنگهای ملایم و آرامبخش مثل یاسی، گلبهی و آبی آسمانی برای نورهای تزیینی گزینهٔ مناسبی است.
اصول نورپردازی فروشگاهی در بخش بیرونی
در بالا، در مورد انواع نورپردازی برای بخشهای مختلف داخلی یک فروشگاه صحبت کردیم، اما نورپردازی بخش بیرونی فروشگاه نیز بسیار بااهمیت است. برای درک این موضوع، ادامهٔ مطلب را بخوانید.
نورپردازی ورودی فروشگاه
برای قسمت درب ورودی فروشگاه نیز میتوانید از پروژکتورهای مناسب و لامپهای آویز استفاده نمایید. استفاده از هالوژنهای سقفی در قسمت بالای درب ورودی میتواند در زیباتر شدن نمای بیرونی تأثیرگذار باشد. از دیگر چراغهایی که جلوهٔ جذابی به فروشگاهها میدهند، میتوان به چراغهای دفنی یا پارکتی با نورهای رنگارنگ اشاره کرد.
نورپردازی ویترین
ویترین فروشگاهها در واقع قسمتی است که مشتری پیش از آنکه به فروشگاه ورود کند، آن را مشاهده میکند؛ بنابراین کیفیت نورپردازی ویترین میتواند در جلب توجه مشتری تأثیرگذار باشد. اجناس پشت ویترین باید بهطور واضح در معرض دید مشتری قرار بگیرد؛ بنابراین نورپردازی تأکیدی، مناسبترین نورپردازی در بخش ویترین است. در کنار این نوع نورپردازی، از نورپردازی دکوراتیو نیز میتوان برای زیباتر شدن استفاده نمود.
نکات مهم در اجرای نورپردازی فروشگاهی
نورپردازی به این معنی نیست که لامپهای متعدد را به طور همزمان روشن کنید، بلکه نورپردازی یعنی بهرهگیری مناسب از منابع نور گوناگون با نورهای آفتابی، مهتابی و رنگی که حداکثر زیبایی و کارایی را ایجاد نمایند. در اینجا چند نکتهٔ مهم برای نورپردازی فروشگاهی را بیان میکنیم.
ارزیابی مساحت و ارتفاع فروشگاه در انتخاب نور
تعداد لامپهای یک فروشگاه بر اساس این دو فاکتور مهم یعنی مساحت و ارتفاع فروشگاه ارزیابی میشود. بعد از ارزیابی تعداد لامپها باید نور را در مکان مناسب به کار ببرید و یک روشنایی سراسری ایجاد نمایید.
توجه به زاویهٔ تابش نور
بسیار مهم است که لامپها را در چه فاصلهای از محصولات و با چه زاویه تابشی قرار دهید. قرار دادن منبع نور در فاصلهٔ خیلی نزدیک یا خیلی دور برای فروشگاهها مناسب نیست. علاوه بر این، زاویهٔ تابش نور باید بهگونهای باشد که حداکثر روشنایی را در اجناس ایجاد کند و برای چشم مشتری موجب ناراحتی و آزار نشود.
تعیین فواصل استاندارد برای چراغها
اینکه تنها از منابع نور مختلف بهره بگیرید کافی نیست، بلکه باید منبع نورهای گوناگون را در فاصلههای مشخصی نصب نمایید تا نوری یکدست فراهم شود. اگر فاصلهٔ لامپها از هم مناسب نباشد، علیرغم هزینهٔ بسیار، نتیجهٔ مطلوب در روشنایی فروشگاه حاصل نخواهد شد.
کلام پایانی
نورپردازی فروشگاهی یکی از مهمترین ارکان دکوراسیون است. شما باید ترکیب نورهای عمومی، متمرکز و دکوراتیو را بهصورت اصولی و صحیح در فروشگاه به کار ببرید. اگر در زمینهٔ نورپردازی برای فروشگاه سؤالی دارید، میتوانید با مراجعه به سایت ایران لایت، از مشاورهٔ کارشناسان حرفهای مجموعه بهرهمند شوید.