نور مخفی، از کاربردیترین ابزارها برای زیباسازی فضا است. طراحان و نورپردازان برای ایجاد فضایی با جلوه خاص، از راهکارهایی گوناگون استفاده میکنند. امروزه با کمک نورپردازی و ابزارهای آن میتوان یک ساختمان با محیط بیروح و سرد را به یک فضای گرم و روحبخش تبدیل کرد. اگر بهدنبال تشکیل یک فضای چشمنواز با کمترین هزینه هستید، یا اگر علاوهبر دکوراسیون جذاب، بهدنبال راه دیگری برای زیباسازی بیشتر فضای مدنظر خود هستید، ما در این مقاله سعی داریم که با سبک متفاوتی از نورپردازی یعنی نورپردازی با کمک نور مخفی آشنا شویم.
چه نوری را نور مخفی میگویند؟
امروزه استفاده از نور مخفی، به یکی از کاربردیترین انواع نورپردازی ساختمان تبدیل شده است. نور مخفی، نوعی نورپردازی به شکل نامحسوس نامیده میشود. در این نوع از نورپردازی در محیط تنها انعکاس نور به چشم میخورد. نکتهای که نورپردازی به شکل نور مخفی را از سایر روشهای نورپردازی تفکیک میکند، پنهانبودن منشأ روشنایی است. در نورپردازی مخفی همانطور که از نامش پیداست، انعکاس نور در محیط قابل رؤیت است اما هیچگونه چراغ یا لامپ برق مربوط به نور ساطع شده قابلمشاهده نیست.
رابطه نور مخفی با خلاقیت
طراحان برای استفاده از نورپردازی مخفی، نیازمند خلاقیت بالا هستند. این سبک، برخلاف دیگر روشهای نورپردازی، نیازمند دقت و توجه بسیار بالا به جزئیات فضا است. برای یک طراح، استفاده از نور پنهان در ساختمان، مانند استفاده از تکنیکهای منحصربهفرد یک نقاش حرفهای روی بوم است. نقاش برای پیادهسازی ایده خود، همه هنر و خلاقیت خود را در بهکارگیری صحیح رنگها در کنار هم استفاده میکند. نورپردازان نیز در ایجاد فضا با حسوحال روحبخش باید به کوچکترین نقاط ساختمان توجه کرده و ایدههای خلاقانه طرحریزی کنند.
نورپردازی با نور مخفی به چه صورت انجام میشود؟
در بهکارگیری نور مخفی در فضاهای گوناگون، از انواع مختلف چراغها استفاده میشود. چند نمونه از انواع چراغهای کاربردی عبارت است از: الایدی نواری، الایدی شلنگی، الایدی پنلی. این سه نوع از نورپردازی مخفی، تنها چند نمونه از این سبک نورپردازی هستند. نورپرداز در ابتدا باید نقاط کور در طراحی خانه را یافته و سپس نوع چراغ مناسب را تشخیص دهد. پس از آن، نوبت به جایگذاری ماهرانه این چراغها در نقاط مدنظر میرسد.
بهکارگیری نورپردازی پنهان در نمای ساختمان
از نورهای مخفی به طور تقریبی در هر فضای پنهانی از ساختمان میتوان استفاده کرد. نکته جالب در بهکارگیری نور مخفی این است که این نوع از روشنایی، تنها منحصر به فضای داخلی ساختمان نمیشود. امروزه در نمای اکثر ساختمانها، از این نوع نورپردازی بهره میگیرند. نورپردازی نمای ساختمان در شب، جلوه بسیار زیبایی به بنا میبخشد؛ همچنین جزئیات نما را بیشتر نمایان میکند.
جایگاه نور مخفی در طراحی داخلی
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، بهکارگیری نور مخفی، ترفندی پرطرفدار در طراحی داخلی به شمار میآید. حال سؤالی که پیش میآید این است که نور مخفی بهتر است در کدام نقاط ساختمان و چگونه بهکار گرفته شود؟
بهکارگیری نور مخفی در سقف
یکی از مکانهایی که از تکنیک نور مخفی بسیار استفاده میشود، سقف است. برای نورپردازی سقف با استفاده از نور مخفی، توجه به ابعاد اتاق بسیار حائز اهمیت است. برای اجرای تکنیک نور مخفی در سقف و کناف از روشهای مختلفی استفاده میشود. با توجه به اینکه امروزه استفاده از سقف کاذب و کناف گسترش زیادی پیدا کرده است، در نتیجه اجرای تکنیک نور مخفی برای افزایش جلوه بصری سقف بسیار رواج یافته است و از طرحها و مدلهای متنوعی استفاده میشود.
نور مخفی در سرویسبهداشتی و حمام
بهکارگیری نور مخفی در سرویسبهداشتی و حمام، یک ایده بسیار محبوب است. به طور معمول، برای فضای پشت قاب آینه، باکسهای حوله و لوازم بهداشتی، از ریسههای نوری پنهان در نورپردازی مخفی سرویسبهداشتی استفاده میشود.
تأثیر نور مخفی بر زیبایی دوچندان فضای آشپزخانه
آشپزخانه فضایی است که یک خانم خانهدار، ساعات طولانی از روز را در آن به سر میبرد؛ ازاینرو نورپردازی صحیح و بهکارگیری نور مناسب در این مکان، امری ضروری است. آشپزخانههایی که دارای سقف با ارتفاع کوتاه هستند، از بهترین گزینهها برای اجرای نور مخفی به شمار میروند. نقطه دیگری که در آشپزخانه موردتوجه نورپردازان برای استفاده از نور مخفی قرار میگیرد، کابینت است. ریسههای نور در لایه زیرین کابینت قرار میگیرد، و بهخوبی از دید چشم پنهان میشود.
انتخاب صحیح رنگ نور مخفی
منابع روشنایی پنهان که بهعنوان نور مخفی شناخته میشوند، دارای تنوع رنگی بسیار فراوانی هستند. برای اینکه فضایی گیرا ایجاد کنیم، لازم است که از هر رنگ نور مخفی در مکان صحیح و مخصوص آن استفاده کنیم. بهکارگیری رنگ اشتباه نور مخفی ممکن است در نتیجه ایجاد شده بهصورت برعکس عمل کند و فضا آزاردهنده و منزجرکننده ایجاد شود؛ بهعنوان مثال، رنگهای قرمز و زرد با توجه به ویژگی که در طیف رنگی خود دارند، مناسب استفاده در فضاهایی با احساس صمیمت بیشتر هستند. این رنگهای نور مخفی، در فضای ساختمان احساس گرما ایجاد میکنند. نور آبی، فضا را به حالت سرد و زمستانی نزدیک میکند. این رنگ نور مخفی برای مکانهایی با نیاز به روشنایی بیشتر به کار گرفته میشود. نکته جالب در بهکارگیری نورهای مخفی، ترکیب آنها با یکدیگر است که موجب ایجاد فضای دلپذیرتر میشود.
تأثیر رنگ نور مخفی بر احساسات انسان
نور مخفی با رنگهای مختلف، تأثیرات زیادی بر عواطف و احساسات انسان دارد. توجه به این نکته کمک شایانی به فرد در حفظ روحیه خود میکند و باعث ایجاد حس طراوت و شادابی در او میشود؛ بهعنوانمثال رنگ نور مخفی سبز، توانایی زیادی در ایجاد احساس آرامش و برطرف کردن استرس و اضطراب افراد دارد. از دیگر تأثیرات رنگ نور مخفی بر احساسات انسان میتوان به خاصیت اشتهاآور بودن رنگ نارنجی، انرژیزا بودن رنگ قرمز و رفع خستگی با رنگ زرد اشاره کرد.
کلام آخر
ایجاد فضای روحبخش، یک تصمیم بسیار صحیح برای لذتبخشتر شدن محیط به شمار میآید. بهرهگیری از روشهای ساده با هزینه کم مثل استفاده از نور مخفی میتواند از جمله راهکارهای عالی برای شما باشد. این روش علاوه بر صرفه اقتصادیای که دارد، جلوه دکوراسیون شما را دوچندان کرده و حسوحال خوبی در شما ایجاد میکند.