طراحی دکوراسیون لابی نسبت به سایر بخشهای ساختمان از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا این بخش از ساختمان، نمای طراحی داخلی ساختمان را مشخص میکند. لابی، ورودی یا راهرو ساختمان را تشکیل میدهد. همین امر درهنگام ورود به ساختمان، توجه افراد را به طراحی داخلی لابی و دکوراسیون آن جلب میکند. طراحی دکور و چیدمان لوازم در لابی باید در رفع نیاز همهٔ ساکنین ساختمان مؤثر واقع شود. علاوه بر طراحی کاربردی باید زیبایی محیط نیز در آن به خوبی حفظ شود. با افزایش ساختمانسازی به سبک مدرنیته، بسیاری از ساختمانها از جمله ساختمانهای اداری و تجاری، ساختمانهای مسکونی، برجها و هتلها از این بخش برخوردار هستند. ازاینرو در این مقاله سعی داریم با طراحی دکوراسیون لابی و ویژگیهای منحصر به فرد در طراحی لابی، آشنا شویم.
کاربرد لابی در ساختمان
در حالت عادی در یک مجتمع مسکونی، جمعیت نسبتاً قابل توجهی در کنار یکدیگر زندگی میکنند. به دفعات نیاز به دورهم جمع شدن، تصمیمگیری در مورد مسائل مربوط به ساختمان، جلسات و از این قبیل موارد به وجود میآید. لابی مناسبترین مکان برای برگزاری چنین جلساتی است. چیدمان و دکوراسیون لابی، نشاندهندهٔ وضعیت مالی ساکنان ساختمان است. بسیاری از ساختمانها در بخش لابی دارای دکوراسیون مدرن و لوازم گرانقیمت هستند. شرایط بیرونی ساختمان و دکوراسیون محیط عمومی آن، تأثیر زیادی در زیبایی و ارزشگذاری کلی ساختمان دارد؛ بهطوری که افراد با دیدن ساختمان در ابتدا مجذوب ظاهر آن میشوند. اولین چیزی که پس از ورود به ساختمان جلب توجه میکند، لابی ساختمان است. لابی ساختمان در طبقهٔ همکف ساختمان قرار دارد.
طراحی دکوراسیون بخشهای مختلف لابی
برای طراحی دکوراسیون لابی باید ابتدا بخشهای مختلف آن را مشخص کرده و سپس دکور مورد نیاز با توجه به ابعاد مکان طراحی شود. بهطور کلی لابی از دو بخش اصلی نگهبانی و نشیمن تشکیل میشود. البته با توجه به نوع کاربری ساختمان، طراحی این بخشها متفاوت است؛ بهعنوان مثال، لابی یک ساختمان اداری نمیتواند مشابه لابی هتل یا یک ساختمان مسکونی باشد. معمار و طراح ساختمان باید با توجه به ویژگیهای ساختمان و نیاز اصلی افراد داخل ساختمان، بخشهای متفاوت آن را طراحی کنند. بیایید کمی بیشتر دو بخش اصلی لابی را مورد بررسی قرار دهیم.
۱. بخش نگهبانی لابی:
وجود بخش نگهبانی در لابی نشانی از وجود امنیت بالا در ساختمان است. این بخش در 24 ساعت شبانهروز فعال بوده و خدمات لازمه را ارائه میدهد. بخش نگهبانی نیاز به طراحی دکور خاص و منحصربهفرد دارد. این بخش بهطور معمول از میز، صندلی و پیشخوان تشکیل شده است. همچنین در بخش نگهبانی، امکانات ارتباطی بالا و تماس با همهٔ ساکنین و افراد ساختمان فراهم شده است.
۲. بخش نشیمن لابی:
این بخش در اکثر مواقع نشاندهندهٔ سبک راحتی و صمیمت است. با توجه به نوع کاربری اصلی بخش نشیمن، طراح باید فضایی آرامشبخش و در عین حال راحت ایجاد کند. بخش نشیمن لابی همچون سالن انتظار عمل میکند. افراد ناشناس و غریبه تا زمان دریافت اجازه از بخش نگهبانی، در این فضا استراحت میکنند. نشیمن لابی بهطور معمول از مبلمان و وسایل تزیینی چشمنواز تشکیل شده است. استفاده از لوازم تزیینی در بخش نشیمن با ایجاد حواسپرتی، تا حد زیادی موجب جلوگیری از خستگی افراد میشود.
جداسازی فضا در طراحی دکوراسیون لابی
با توجه به کاربری چندگانه لابی، بهتر است که در هنگام طراحی دکور لابی، تفکیک و جداسازی فضا به خوبی رعایت شود. طراح باید ضمن حفظ یکپارچگی فضای لابی، با هنر و خلاقیت خود تفکیک فضا را به خوبی انجام دهد. بهرهگیری از روشهایی همچون تغییر کفپوش، دیوارهای جداکننده، طراحی خاص سقف و عناصر دکوراتیو از جمله روشهای بسیار مناسب برای تفکیک فضای لابی بهشمار میآیند. در انتخاب روش تفکیک فضای لابی، نکتهٔ حائز اهمیت این است که ماهیت بخشهای مختلف بهخوبی حفظ شود. روش جداسازی فضا در لابی باید به گونهای هنرمندانه انجام شود که توجه افراد در هنگام ورود به ساختمان به این جداسازی جلب نشود.
نکات کلیدی در طراحی داخلی و دکوراسیون لابی
همانطور که میدانید طراحی دکوراسیون لابی، کار سختی محسوب میشود، زیرا معمار باید در یک فضا با ابعاد مشخص، چند فضا را ایجاد کند. در ادامهٔ مطلب به بررسی چند نکتهٔ کلیدی کمک کننده برای طراحی دکوراسیون داخلی لابی میپردازیم.
۱. کفپوش:
لابی، محل رفتوآمد و تجمع افراد است. ازاینرو نیازمند استفاده از کفپوش مقاوم با طول عمر بالا است. علاوه بر این، کفپوش باید موجب زیبایی بیشتر لابی نیز بشود. با توجه به این ویژگیها، یکی از بهترین انتخابها برای کفپوش لابی، سنگ میباشد. سنگ در طول گذر زمان دچار شکستگی، خراش، سایش و بهطور کلی فرسودگی نمیشود. سنگهایی با رنگ روشن با ایجاد خطای دید، مانع از نمایش گردوخاک شده و فضا را بزرگ و دلبازتر نشان میدهند.
۲. بهرهگیری از هارمونی رنگها:
در هر بخش از لابی میتوان از ترکیب رنگ مشخصی استفاده نمود. رعایت هارمونی رنگها در هنگام طراحی دکوراسیون لابی، در ایجاد محیط چشمنواز نقش کلیدی دارد.
۳. دیوارپوش:
با توجه به سبک دکوراسیون باید از رنگ و کاغذ دیواری مناسب به عنوان دیوارپوش استفاده شود. با کمی دقت در نورپردازی ساختمان میتوان فضای لابی را بسیار زیباتر از قبل به نمایش گذاشت.
۴. انتخاب مبلمان و لوازم تزیینی:
مبلمان بهکاررفته در لابی باید با توجه به سایر بخشهای لابی انتخاب شود. رنگ و مدل مبلمان انتخابی، دو موضوع مهم در هنگام خرید لوازم دکور بهشمار میآیند و باید دقت زیادی در انتخاب آنها به خرج داد. نحوهٔ چیدمان مبلمان لابی نیز نکتهای بسیار مهم و ضروری است. چیدمان مبلمان باید بهگونهای باشد که زمینهٔ ایجاد ارتباط برای افراد حاضر در لابی را بهخوبی فراهم کند. همچنین مبلمان نباید مانع در سهولت رفتوآمد افراد شود.
۵. استفاده از گیاهان:
گیاهان به محیط ساختمان روح میبخشند. استفاده از گیاهان در بخشهایی که مانع از رفتوآمد افراد نمیباشد، و از نورگیر خوبی برخوردار است توصیه میشود. گیاهان با رنگ سبز پررنگ، در کاهش استرس و ایجاد فضای آرامشبخش بسیار مؤثر هستند.
کلام آخر
در هنگام طراحی دکوراسیون لابی، توجه به چند نکتهٔ ساده و رعایت این نکات میتوان فضایی روحبخش و چشم نواز ایجاد کرد. در مقالهٔ فوق، نقش طراحی صحیح دکور لابی را مورد بررسی قرار دادیم.