نورپردازی هوشمند یکی از راههای نوین برای روشنایی محیط است. در چند دهه اخیر، مردم استقبال ویژهای از نورپردازی اصولی در نما و داخل بنا کردهاند. این استقبال خوب موجب پیشرفت هرچه بیشتر این تکنولوژی شده است. معماران، طراحان و نورپردازان از علاقه مردم به این نورپردازیها کاملاً آگاه هستند و از آن، در طراحی و دکوراسیون داخلی بیشترین بهره را میگیرند. آنها توانستهاند نورپردازی را به یکی از مهمترین فاکتورها از نظر زیبایی در طراحی هر ساختمان تبدیل کنند.
نورپردازی هوشمند چیست؟
نورپردازی هوشمند درگذشته یکی از تصورات محال انسان برای روشنایی خانه بود. در آن زمان تصور این که بتوان با تلفن همراه یا با دستور صوتی، میزان روشنایی خانه را تنظیم کرد، چیزی جز یک رؤیا نبود. اکنون با توجه به پیشرفت بیوقفه علم و فناوری انسان توانسته به این تکنولوژی دست پیدا کند.
بهطور کلی ساختمانی که هوشمندسازی میشود، از بهروزترین تکنولوژیها در آن استفاده میشود. نورپردازی هوشمند نیز یک تکنولوژی کاملاً جدید است. در یک ساختمان، سرما، گرما، ساعت، شدت تابش نور و از این قبیل موارد را میتوان هوشمندسازی کرد. هوشمندسازی در مرحله اول به معنای دریافت اطلاعات است و در مرحله دوم مفهوم اداره و مدیریت این اطلاعات دریافتی را دارد.
در این تکنولوژی نوپا، تنظیم نور ساختمان دیگر کار دشواری نیست. یک نورپردازی صحیح هوشمندسازی شده باید توانایی تنظیم میزان نور بر اساس نیاز و خواسته هر شخص را داشته باشد.
عملکرد نورپردازی هوشمند چگونه است؟
نورپردازی هوشمند یک ساختمان نیازمند برنامهریزی و اطلاعات اولیه است. هوشمندسازی نورپردازی ساختمان به این معنی است که کاملاً برطبق سلیقه صاحب بنا، تمام نورپردازیها بهصورت پیشفرض قابلتنظیم است. بهعنوان مثال زمانی که نیمهشب است و خانواده قصد خوابیدن را دارند، به کمک دادن سناریو خواب به کل خانه، میزان نور کل خانه دقیقاً به همان میزان نور دلخواه تنظیم میشود. بهعنوان مثالی دیگر، هنگام خروج از خانه میتوان دستور پیشفرض خروج را اعمال کرد تا از تمام نورپردازی ساختمان کاسته شود و به حالت خاموشی برسد.
ویژگیهای نورپردازی هوشمند
- نورپردازی به روش هوشمند در زمانی که شخصی در فضا حضور نداشته باشد، بهصورت پیشفرض نور را کم کرده و یا خاموش میکند.
- این نوع از نورپردازی با تغییر رنگ نور، ظاهر فضا را متناسب با نیازها تا حد زیادی تغییر داده و آن را تبدیل به مکانی مناسب میکند.
- همچنین نورپردازی هوشمند، تابش شدید و آزاردهنده لامپ برق را کم کرده و از خستگی به علت وجود تضاد نورها تا حد زیادی جلوگیری میکند.
- میتوان گفت نورپردازی هوشمند، دشمن سرسخت فضاهای بی انرژی و بی روحیه است. این نوع از نورپردازی، جو و روح تازه به فضا میبخشد و موجب چشم نوازی فضا میشود.
مزیت نورپردازی هوشمند
نورپردازی هوشمند، مزیتهای بسیار زیادی دارد. در ادامه به بررسی چند مورد از آنها میپردازیم.
- یکی از مزایای این نوع نورپردازی، جلوگیری از مصرف بیرویه برق و اتلاف انرژی است. در سیستم نورپردازی هوشمندسازی شده از دیمر استفاده میشود. دیمر، ساکنان ساختمان را قادر میسازد میزان نور موردنیاز خود را تنظیم کرده و از کم یا زیاد بودن شدت نور، آزردهخاطر نشوند. دیمر به انواع مختلف لامپ از جمله لامپهای رشتهای، هالوژن، LED و انواع مختلف چراغهای روشنایی متصل میشود.
- از دیگر مزایای سیستم هوشمند، زیبایی چشمنواز فضای ساختمان است. تصور کنید وارد ساختمانی شدهاید که از نور کاملاً تنظیم شدهای تغذیه میکند. این نور نرم، نه آنقدر زیاد است که چشمها را آزار دهد و نه آنقدر کم است که موجب خستگی چشم شود. این نور همچون نور خورشید در هنگام طلوع، کاملاً بهاندازه و رضایتبخش در کل محیط ساطع شده است.
- مورد سوم از مزایای نورپردازی هوشمند، صرفه اقتصادی آن است. امروزه سطح آگاهی مردم بسیار بیشتر از قبل شده است. اکثر افراد در سراسر دنیا تلاش میکنند تا با پرداخت کمترین هزینه بیشترین بهرهوری را داشته باشند. در نورپردازی هوشمند دقیقاً همین اتفاق افتاده است و مثالی عالی برای این مورد است. تصور کنید میزان نوری که در نمای ساختمان شما بکار رفته، قابلتنظیم است و شما میتوانید با حفظ زیبایی ساختمان خود، حداقل نور لازمه را فعال کرده و از آن کمال لذت را ببرید.
- نورپردازی هوشمند ساختمان در استفاده آسان و کاربردی حرف اول را میزند. شما در هرجای دنیا که باشید میتوانید با اتصال به شبکه اینترنت به نورپردازی خود دسترسی داشته و آن را تحت کنترل خود درآورید. همچنین این سیستم، شما را از لامپهای خراب و سوخته آگاه میسازد که این امری بسیار ارزشمند است.
کلام پایانی
علت طراحی تکنولوژیهای جدید، تجربه یک زندگی راحتتر و با سطح کیفیت بالاتر است. هوشمندسازی نورپردازی خانه، یکی از این تکنولوژیها است. بهرهگیری از این نوع نورپردازی موجب راحتی و صمیمیت بیشتر محیط، کاهش هزینهها و دسترسی آسانتر برای تنظیم نور است.
فناوریهای جدید به استقبال انسان میآیند و هرآنچه روزی آرزویی محال تلقی میشد امروز قابللمس و دسترسی است.