طراحی زیستمحیطی با نامهای طراحی پایدار، معماری سبز یا اکوتکنیک هم شناخته میشود. در یک کلام باید بگویم طراحی زیستمحیطی، گامی برای آیندهای پایدارتر است، چرا که این طرح به دنبال کاهش تأثیر منفی فعالیتهای انسانی بر محیط زیست است. باید بگویم عصر مدرن امروز چالشهای بسیاری را برای حفظ محیط زیست در سر راه خود دارد. از همین رو، این رویکرد نوین در معماری و طراحی، بر استفاده از منابع پایدار، بهینهسازی مصرف انرژی و ایجاد فضایی سالم و دلنشین برای انسان و محیط زیست تمرکز دارد. این امر نه تنها به کاهش آلودگی هوا و آب، حفظ منابع طبیعی و مقابله با تغییرات آب و هوایی کمک میکند، بلکه سلامتی و رفاه انسان را نیز ارتقا میبخشد. با استقبال روزافزون معماران، طراحان، سازندگان و مردم از این رویکرد، شاهد حرکتی جهانی به سوی آیندهای پایدار و سازگار با محیط زیست هستیم. پس دور از لطف نیست که قدری بیشتر با این طراحی مفید و فایده آشنا شویم.
طراحی زیستمحیطی برای کدام دسته از افراد مناسبتر است؟
طراحی زیستمحیطی برای همه افراد جامعه مفید است. از همین رو، به بررسی اهمیت این طراحی به صورت کلی، برای جامعه و ساکنین میپردازیم. با ما همراه باشید.
افراد معتقد به محیط زیست
هستند افرادی که محیط زیست برای آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، به شکلی که سهم خود در حفظ سیاره زمین را بسیار بااهمیت میدانند. از همین رو، از طراحی زیستمحیطی برای کاهش مصرف مصالح و انرژی و ایجاد فضای سالمتر استفاده میکنند.
مبتلایان به آلرژی و بیماریهای تنفسی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید حتی ساخت و ساز این طراحی با سایر سازها متفاوت است. به عنوان مثال، مصالح و محصولات پایدار در این سبک از معماری عموماً استفاده میشود که آلایندههای کمتری در هوا آزاد میکنند. از همین رو میتوانیم بگوییم که بهبود سلامت تنفسی افراد با این سبک از طراحی بیشتر فراهم میشود.
خانوادهها با کودکان
طراحی زیستمحیطی میتواند نقش اساسی در رشد سالمتر کودکان داشته باشد. از آنجایی که کودکان بیشتر در معرض آلایندههای محیط داخلی قرار میگیرند، باید بگویم با این طراحی میتوان به فضایی سالم و عاری از سم به راحتی دست پیدا کرد.
مالکان خانه و مستأجران
کسانی که همیشه به دنبال هزینههای مقرونبهصرفه هستند، با طراحی زیستمحیطی میتوانند به کاهش هزینههای ماهانه از طریق کاهش مصرف انرژی و آب کمک شایان ذکری کنند.
معماران، طراحان داخلی و سازندگان
آخرین دستهبندی و مهمترین بخش مربوط به سازندگان خانهها میشود که با در نظر گرفتن اصول طراحی زیستمحیطی میتوانند به رسیدن به فضایی سالمتر و پایدارتر کمک کنند.
نقش طراحی زیستی در دکوراسیون آپارتمانهای نقلی
به طراحی زیستی، دکوراسیون سبز هم گفته میشود. از همین رو، از انتخاب مصالح تا سبک چیدمان بر روی این رویکرد تأثیرگذار است. برای آشنایی بیشتر با ما باشید.
اولین قدم در ساخت و ساز
اگر قرار است خود سازهای را بنا کنید، در قدم اول بهتر است از مصالح پایدار و تجدیدپذیر استفاده کنید. این منابع شامل متریالی مانند چوب بامبو، پنبه ارگانیک و رنگهای با VOC کم میشود.
استفاده بهینه از انرژی
برای اینکه به نورهای مصنوعی نیاز نداشته باشید، بهتر است استفاده از نور طبیعی و تهویه مطبوع طبیعی را از یاد نبرید؛ بنابراین تا حد امکان از پنجرههای بزرگ و پردههای شفاف استفاده کنید و در فصول گرم از فن و کولر کمتر استفاده کنید.
آسیب کمتر به محیط زیست
برای اینکه ضایعات کمتری تولید شود و در طراحی زیستمحیطی موفقتر گام برداریم، بهتر است با کاهش ضایعات و استفاده از اقلام دست دوم به این امر مهم دست پیدا کنیم. پس به جای خرید اقلام جدید، به دنبال مبلمان و لوازم جانبی دست دوم باشید و با تعمیر و بازسازی آنها مجدد به استفاده از آن بپردازید.
انتخاب لوازم جانبی کممصرف
هر وسیلهای که به مصرف کمتر انرژی شما منجر میشود، پیشنهاد این طراحی مدرن محسوب میشود؛ مثلاً از لامپهای LED، لوازم خانگی با رتبهبندی انرژی بالا و شیرآلات کممصرف بهتر است استفاده شود. سعی کنید در نورپردازی بیشترین کارایی و کممصرفترینها را در نظر بگیرید.
نقش فضای سبز در تصفیه هوا
شما علاوه بر بهرهوری خود از طراحی زیستمحیطی، میتوانید فواید آن را به جامعه هم برسانید. در کوتاهترین اقدام با استفاده از گیاهان آپارتمانی میتوانید به تصفیه هوا بپردازید و این امر سبب کاهش استرس و ایجاد حس ارتباط با طبیعت در شما و محیط پیرامونتان میشود. شما از فضای بیرون تا فضای داخلی و تراس منزل خود را با انواع گل و گیاه میتوانید دیزاین کنید و از مزیتهای آن بهرهمند شوید.
خلاق باشید و ایدههای جدید ارائه دهید
راههای زیادی برای گنجاندن طراحی زیستمحیطی در دکوراسیون شما وجود دارد. از خلاقیت خود استفاده کنید و راههایی را پیدا کنید که هم برای شما و هم برای محیط زیست مناسب باشد. هر چقدر میتوانید در مصرف انرژی هوشیارتر باشید تا در رسیدن به طراحی زیستمحیطی قویتر گام بردارید.
آشنایی با نمونههایی از طراحی زیستمحیطی
- خانههای خورشیدی عموماً برای استفاده حداکثری از نور خورشید به قصد استفاده از گرمایش و روشنایی آن طراحی میشوند.
- ساختمانهای با مصرف انرژی صفر به قدری از انرژی کارآمد استفاده میکنند که نیاز به هیچ گونه انرژی خارجی ندارند.
- باغهای بام که بر روی سطح ساختمانها ایجاد میشوند و میتوانند به کاهش گرمای هوا کمک کنند.
- حمل و نقل پایدار بیشتر برای ترویج پیادهروی، دوچرخهسواری و استفاده از حمل و نقل عمومی کاربرد دارد.
کلام آخر در مورد طراحی زیستمحیطی
همان طور که اشاره شد، در طراحی زیستمحیطی سعی بر آن شده است تا با کاهش تأثیر منفی فعالیتهای انسانی بر محیط زیست، معماری سبز را به تصویر کشید. استفاده از مصالح تجدیدپذیر با آلودگی کم، استفاده از نور طبیعی و تهویه مطبوع طبیعی، بهینهسازی مصرف انرژی و دهها امر دیگر تنها بخشی از ویژگیهای این طراحی مدرن محسوب میشود. این سبک از طراحی، سلامت و رفاه انسان، کاهش آلودگی هوا، محافظت از تنوع زیستی، بهبود کیفیت هوا، کاهش آلودگی آب و حفاظت از منابع طبیعی را به همراه دارد. در آخر باید بگویم طراحی زیستمحیطی رویکردی جامع و ضروری برای مقابله با چالشهای زیستمحیطی و ایجاد آیندهای پایدار برای کره زمین محسوب میشود.
با ایران لایت، آیندهای سبز بسازید! هماکنون برای دریافت مشاوره رایگان در حوزه طراحی دکوراسیون زیستمحیطی با ما تماس بگیرید.