واقعیت افزوده، فناوری جذاب و بسیار شگفتانگیز برای کاربران و علاقهمندان به تکنولوژی بهشمار میآید. این فناوری نو، توانسته طی مدتزمانی کوتاه، به یکی از پرکاربردترین ابداعات بشر تبدیل شود. واقعیت افزوده فناوری است که حتی تصور خلق آن تا سالیان سال برای بشر دشوار بوده است. امروزه بسیاری از افراد بهنوعی با این تکنولوژی سروکار دارند، و از آن در بسیاری از فعالیتهای خود بهره میبرند. واقعیت افزوده توانسته است با سرعت زیادی رشد کرده و در زندگی ما انسانها، هر روز بیشتر از روز قبل، نفوذ کند. در این مقاله، کاربرد واقعیت افزوده در نورپردازی و طراحی دکوراسیون را مورد بررسی قرار میدهیم.
فناوری واقعیت افزوده چیست؟
واقعیت افزوده که به مختصر با نام لاتین AR (مخفف Augmented Reality) شناخته میشود، دریچهای تازه به دنیای شگفتانگیز تکنولوژی است. ایدۀ اولیه این شگرد توسط توماس کادل در سال ۱۹۹۰ میلادی مطرح شد. در این فناوری، انسان قادر است که به ترکیبی خلاقانه از دنیای پیرامون خود و دنیای مجازی دست پیدا کند. در توصیف واقعیت افزوده میتوان گفت که AR قادر است علاوهبر عناصر فیزیکی و موجود در دنیای حقیقی پیرامون ما، نمای زنده از تصاویر مجازی برایمان آشکار کند. این آشکارسازی میتواند به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام شود. به زبان سادهتر، AR اجسام و اشیای دنیای مجازی را در دنیای حقیقی قرار میدهد.
تأثیر AR در نورپردازی
در نورپردازی با فناوری AR، امکان انتخاب رنگ نور و نوع نورپردازی و حتی میزان و شدت نور لازم، در اختیار طراح قرار میگیرد. امروزه طراحان حرفهای در سراسر دنیا، تکنولوژی واقعیت افزوده را بهعنوان یک دستیار عالی و کاربلد میشناسند. یک فاکتور بسیار مهم در ایجاد فضای مناسب، نور است. بهطور معمول، افراد به نقش نورپردازی در طراحی چندان توجه نمیکنند. در حالی که نورپردازی صحیح، عنصر مهمی است که کار یک طراح را از سایرین متمایز میکند. هر مکان با توجه به کاربری که دارد، نیازمند نورپردازی متفاوت است. این، به این معنی است که نورپردازی اتاق پذیرایی با نورپردازی آشپزخانه نمیتواند به یک شکل باشد.
نقش واقعیت افزوده در خلق دنیای سهبعدی برای طراحی و دکوراسیون
در هنگام طراحی دکوراسیون و حتی نورپردازی ساختمان، فناوری AR توانسته است آرزوی دیرینۀ بشر را برآورده کند. با کمک این تکنولوژی، دیگر نیاز نیست که بهصورت سنتی، ابعاد و اندازه تمام وسایل را گرفته و برای جاگذاری آن در ساختمان برنامهریزی کنید؛ تنها کافی است تصویر وسایل و فضای موردنظر را در اختیار واقعیت افزوده قرار داده و بهراحتی پس از گذشت چند دقیقه، طرح موردنظر را بهصورت سهبعدی دریافت کنید. این امر موجب سهولت کار طراحی دکوراسیون ساختمان میشود.
بهکارگیری فناوری AR چه کاربردی در کمک به طراحی دکوراسیون دارد؟
چندنمونه از بارزترین مزایای استفاده از فناوری AR عبارت است از:
- ایجاد هارمونی در دکوراسیون خانه: با کمک این تکنولوژی میتوانید بهراحتی آبخوردن، لوازم فضای مدنظر خود را در کنار هم قرار دهید، و دکوراسیون موردعلاقه خود را با توجه به رنگ لوازم و نورپردازی ساختمان تغییر دهید.
- کاهش هزینههای خرید: فناوری واقعیت افزوده در صرفهجویی هزینه بسیار مؤثر است، زیرا با این تکنولوژی تعداد خریدهای اشتباه به حداقل میرسد.
- عدم نیاز به جابهجایی لوازم: با AR ابتدا دکور موردنظر خود را میابید، و پس از رسیدن به نتیجۀ مدنظر، تنها یکبار لوازم را طبق سلیقه خود چیدمان میکنید.
نحوه استفاده از AR در چیدمان با کمک تلفن همراه
یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از افراد هنگام خرید لوازم موردنیاز برای دکور، تناسب رنگ، مدل و جنس لوازم خریداریشده است. حتماً برایتان پیشآمده است که پس از خرید چند وسیله در هنگام دکوراسیون خانه، برخلاف آنچه در ذهنتان میگذشت، ترکیب رنگ یا مدل لوازم خریداریشده باب میلتان نیست. واقعیت افزوده این مشکل را تا حد زیادی برطرف کرده است. برای این کار، تنها کافی است که ابتدا در تلفن همراه خود، اپلیکیشنهای مربوط به AR را نصب کنید. در مرحلۀ دوم باید وارد صفحۀ وسیلۀ موردنظر خود شوید. در این مرحله باید دسترسی به دوربین را فعال کنید. در آخرین مرحله میتوانید محصول موردنظر را در خانه چک کنید و قبل از خرید، از انتخاب خود مطمئن شوید.
تفاوت AR و VR در چیست؟
واقعیت افزوده(AR) و واقعیت مجازی(VR)، دو عامل مهم در طراحی داخلی هستند. این دو فناوری نو، باهم متفاوتاند. واقعیت مجازی، تصویری کاملاً مجازی در اختیار کاربر قرار میدهد، و او را از دنیای پیرامون خود به یک دنیای غیرواقعی میبرد. این در حالی است که واقعیت افزوده با حفظ دنیای حقیقی، تصویری مجزا نیز در اختیار کاربر قرار میدهد. به زبان ساده میتوان گفت واقعیت افزوده از تنظیمات دنیای حقیقی بهره میگیرد.
نقش AR و VR در معماری
VR را میتوان یک معجزه در صنعت معماری شناخت. درگذشته، یک معمار و طراح داخلی پس از طراحی یک ساختمان باید برای دیدن نتیجه کار، چندینماه منتظر میماند. این در حالی است که با کمک این فناوری دیگر نیاز به صبر برای پایان کار نیست. قبل از اتمام کار میتوان طرح اجرایی نهایی را به صورت سهبعدی با ریز جزئیات بررسی و حضور خود را در این محیط احساس کرد. تصور کنید بهعنوان یک طراح، درست پس از اتمام طراحی، بتوانید نتیجه کار خود را ببینید و این لذتبخش به نظر میرسد. AR عملکردی کمی متفاوتتر دارد. در واقعیت افزوده شما طرح خود را به صورت یک مدل سهبعدی میتوانید مشاهده کنید و جزئیات آن را به خوبی بررسی کنید.
استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده چه سودی برای مشتری دارد؟
ارائه و به نمایش گذاشتن طراحی داخلی بهصورت سهبعدی، هم برای طراح و هم مشتری یک گزینه عالی محسوب میشود. با نمایش طرح نهایی و قابل اجرا برای مشتری، او به طور کامل میتواند نظر خود را دربارهٔ دکوراسیون و نورپردازی اعلام کند. این کار تا حد زیادی موجب صرفهجویی در وقت و هزینهٔ هر دو طرف میشود.
سخن پایانی
در مقالۀ فوق، با فناوری AR و کاربرد گستردهٔ آن در طراحی داخلی و نورپردازی آشنا شدیم. در دنیای امروز، تکنولوژی در خدمت انسان درآمده است. یک راه عالی برای تجربۀ زندگی راحتتر، استفاده از تکنولوژیهای مدرن همچون AR است. با استفاده از واقعیت افزوده، دیگر نیاز به هزینههای گزاف برای طراحی و نورپردازی نیست، و حتی خود شما نیز میتوانید انواع دکوراسیون گوناگون را برای محیط مشخص کرده و سپس بهترین طرح را انتخاب کنید.