نورپردازی سالن مطالعه، یک نکتهٔ مهم در ترغیب افراد مختلف (از قبیل بزرگ و کوچک) به کتاب خوندن محسوب میشه. تا چند دهه قبل، یکی از تفریحات بسیاری از مردم در زمان اوقات فراغت، مطالعه بود. بهطوریکه افراد در هر سنی، از بار علمی بسیار بالایی برخوردار بودن و اطلاعات جامعی تو اکثر زمینهها داشتن. با ظهور مدرنیته، زندگی ما انسانها رفتهرفته دچار تغییرات زیادی شد. اگه از پدر و مادر یا پدربزرگ و مادربزرگتون راجع به علاقهشون به مطالعه سوال بپرسین، برخلاف نسل جدید، ذوق و شوق زیادی در صحبتاشون، حتی یک برق خاص در چشماشون بهوضوح میتونید ببینید. در ادامهٔ مقاله باهم به دنبال راههایی برای پرورش شوق خواندن و مطالعهٔ کتاب، و همچنین نقش نورپردازی در بهبود کیفیت مطالعه میپردازیم.
نقش نورپردازی سالن مطالعه بر کیفیت مطالعه
نورپردازی سالن مطالعه در بهبود کیفیت مطالعه نقش مهمی داره؛ مثلاً زمانی که نور محیط کم باشه، آدم زود احساس خوابآلودگی میاد سراغش، و واقعاً تصمیم سختیه انتخاب کردن بین خواب و کتاب. بهترین نوری که برای مطالعه پیشنهاد میشه، استفاده از نور طبیعیه. نور طبیعی هنگام مطالعه، تقریبا هیچگونه مشکلی برای چشم ایجاد نمیکنه، و فرد میتونه زمان بیشتری از کتاب خوندن لذت ببره. بهطور تقریبی در قرن گذشته، یعنی درست از زمانی که نور مصنوعی به طور گسترده پا به زندگی انسانها گذاشت، دیگه افراد مجبور نبودن منتظر نور خورشید برای کتاب خوندن بشن؛ همچنین دیگه در زمان کتاب خوندن خبری از شمع و فانوس و نور زیاد و آزاردهنده اونها نبود.
رنگ نور مناسب برای نورپردازی سالن مطالعه
در زمان مطالعه، نورپردازی سالن مطالعه نقش زیادی در بهبود کیفیت مطالعه داره. یکی از پارامترهایی که رعایتش باعث میشه نورپردازی به درستی انجام بشه، انتخاب رنگ نور مناسبه. شاید عبارت رنگ نور اولش عجیب به نظر برسه، ولی همونطور که میدونید رنگهای گوناگون، روی عملکرد افراد تأثیرگذار هستن. رنگ نور چراغها و لامپها در محیط، درست اثری مشابه به رنگها دارن. برخی از صاحبنظران معتقدن بهترین و مناسبترین رنگ نور برای نورپردازی سالن مطالعه، استفاده از رنگ نور گرمه. رنگ نور گرم که دمایی حدود ۳۰۰۰ کلوین تو خودش جای داده، تا حد زیادی از استرس چشمها جلوگیری میکنه. البته نکات مهم دیگهای مثل سلیقهٔ فرد و عادات زندگی در در انتخاب رنگ نور، نقش دارن.
مضرات مطالعه در نور کم
یک اصل مهم در مطالعه میگه: «به هیچ عنوان در نور کم مطالعه انجام نشود.» مطالعه در نور کم به جز آسیب، چیزی عاید کسی نکرده. بیاین باهم دلایلی که نباید در نور کم مطالعه کنیم بهتر بررسی کنیم.
۱. ابتلا به نزدیکبینی با مطالعه در نور کم
یکی از مشکلات رایج بینایی بین افراد، نزدیکبینی هستش. نزدیکبینی زمانی اتفاق میوفته که فرد از فاصله نزدیک خیلی خوب اجسام رو میبینه، اما دیدن جزئیات از دورتر و تشخیص اونها براش کار مبهم و سختیه. اصلاح نزدیکبینی با کمک عینک و لنز طبی مخصوص، بهراحتی انجام میشه. برای جلوگیری از میوپیا که اسم دیگه نزدیکبینیه، بهتره که از نور کافی در زمان مطالعه استفاده بشه. طبق تحقیقاتی که انجام شده، نور کم میتونه خطر ابتلا به نزدیک بینی رو تا حد زیادی افزایش بده.
۲. بازده یادگیری پایین با مطالعه در نور کم
نور کم تا حد زیادی کار پردازش اطلاعات و نگهداری اونهارو برای مغز سخت میکنه. دلیل این موضوع اینه که نور کم، توانایی تمرکز رو از مغز سلب میکنه. مغز وقتی نتونه روی اطلاعات ورودی تمرکز کنه، نمیتونه اونها رو پردازش کنه، درنتیجه مضطرب میشه. بهترین راه برای جلوگیری از این موارد، بهکارگیری روشنایی کافی در نورپردازی سالن مطالعه است.
بهترین انتخاب برای نورپردازی سالن مطالعه
بهترین راه برای نورپردازی سالن مطالعه، استفاده از چراغهای الایدی هستش. دلیل اصلی در برتری این چراغها نسبت به سایر تجهیزات نورپردازی، پخش نور مناسب و همچنین ایجاد گرمای پایین این نوع از چراغ هست. نکتهٔ مهم در استفاده از این چراغها اینه که باید در فاصلهٔ مناسبی از سطح میز مطالعه نصب بشن. علاوهبر موارد ذکر شده، دلیل دیگهای که چراغهای الایدی رو به چراغهای محبوب برای مطالعه تبدیل کرده، مصرف انرژی بسیار پایین اونها هست. معمولاً سالن مطالعه در طول شبانهروز، ساعات طولانی نیاز به روشنایی داره؛ برای همین بهتره از ابزاری برای روشنایی فضا استفاده بشه که علاوه بر تأمین نورکافی، هزینهٔ برق مصرفی رو کاهش بده.
سایر تجهیزات برای نورپردازی سالن مطالعه
علاوه بر چراغهای الایدی، چراغهای دیگهای باتوجه به نحوهٔ دکوراسیون و طراحی داخلی سالن مطالعه میتونه مورد استفاده قرار بگیره. چند نمونه از این چراغها عبارت است از: انواع چراغهای فلورسنت، انواع هالوژنها و لامپهای رشتهای، انواع الایدی(LED) مثل SMD یا COBها، چراغهای پنلی با لامپ فلورسنت، پنلهای توکار، روکار و یا آویز الایدی، چراغهای پنلی با لامپ هالوژن، چراغهای آویز، چراغهای ریلی، چراغهای خطی.
فواید توجه به نورپردازی سالن مطالعه
توجه به نورپردازی سالن مطالعه مزایای زیادی داره که در ادامهٔ مطلب، به بررسی مهمترین فواید اون میپردازیم.
1-ایجاد فضایی آرام و به دور از پرش ذهنی
نور یک عامل مهم در حسوحالی که تو فضا بهوجود میاد محسوب میشه. مثلاً میزان نوری که یک تالار عروسی نیاز داره با نوری که یک سالن مطالعه نیاز داره کاملا متفاوته، چون این دو فضا و حسوحالی که برای افراد باید ایجاد کنن، کاملا باهم متفاوته. از همین جهت در نورپردازی سالن مطالعه اگه نور بهدرستی در محیط ساطع بشه، میتونه محیطی آروم و ذهنی متمرکز برای کتابخوندن فراهم بکنه.
2-جلوگیری از خستگی چشم
کمی قبل، بهطور کامل و دقیق، به تأثیر نور کافی در هنگام مطالعه برای جلوگیری از خستگی چشم پرداختیم. از اصلیترین فواید نورپردازی صحیح فضای کتابخونه یا سالن مطالعه، تأثیر نور در کاهش خستگی چشمه. زمانی که نور به طور صحیح در محیط پخش شده، چشم از خوندن و مطالعه به راحتی خسته نمیشه. عدم خستگی زودهنگام چشم باعث افزایش کیفیت و بهرهوری در زمان مطالعه شده و لذتی عمیق برای خواننده به ارمغان میاره.
سخن پایانی
نورپردازی صحیح در افزایش سطح کیفیت و کمیت مطالعه نقش زیادی داره. اگه قصد داری میزان مطالعه روزانهٔ خودتو بالا ببری ولی بعد از شروع به خوندن کتاب، زود خسته میشی و مغزت و چشمات باهات همراهی نمیکنن، بهترین کار اینه که نورپردازی سالن مطالعهای که داری رو بررسی کنی. بهکارگیری، استفاده و رعایت نکات گفتهشده تو این مقاله که توسط تیم ایران لایت تهیه شده، تا حد خیلی زیادی به تو در انجام این کار یاری میرسونه.