نورپردازی کلینیک دندانپزشکی، یک فاکتور ضروریه که میتونه روی کیفیت خدمات درمانی تأثیر بذاره. برای اینکه بتونید بهترین نورپردازی رو در کلینیک دندانپزشکی اجرا کنید، باید توجه داشته باشید که نورپردازی مصنوعی و طبیعی مکمل هم هستن. از اونجا که افراد مدتی رو تو سالن انتظار کلینیک تا فرا رسیدن نوبتشون صبر میکنن، همچنین برخی از بیماران از شرایط و فرایند درمانی ترس دارن، نورپردازی اصولی میتونه موجب انتقال حس تسکین درد به بیماران بشه. شدت و رنگ نور، علاوه بر زیبایی میتونه به بیماران آرامش ببخشه و این یکی از نکات بسیار مهم در نورپردازی مراکز درمانی از جمله کلینیک دندانپزشکی هست.
در این مقاله از ایران لایت تصمیم داریم تا پیرامون نورپردازی کلینیک دندانپزشکی و نکات مهم در اجرای نورپردازی براتون صحبت کنیم. از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
نورپردازی کلینیک دندانپزشکی در بخشهای مختلف
بهطور کلی کلینیک دندانپزشکی به دو بخش اتاق معاینه و سالن انتظار تقسیم میشه که برای نورپردازی هر بخش باید اصول و نکات مناسب رو نظر بگیرید تا بتونید یک فضای بدون نقص خلق کنید. در ادامه، در مورد نورپردازی هر بخش توضیحاتی رو بیان میکنیم.
نورپردازی اتاق معاینه
نورپردازی کلینیک دندانپزشکی در بخش اتاق معاینه اهمیت ویژهای داره، چون نورپردازی باید بهگونهای اجرا بشه که هم بتونه برای پزشک شرایط کار رو فراهم کنه و هم بیمار از شدت نور اذیت و دچار استرس نشه. برای اتاق معاینه باید از دو مدل نورپردازی زیر برای ایجاد روشنایی استفاده کرد.
۱. چراغهای سقفی
چراغهای سقفی با هدف روشنایی کل فضا نصب میشه و باید از منابع نوری مختلف بهره بگیره تا نور محیطی یکدستی حاصل بشه. انواع پنلهای الایدی توکار، لامپهای فلورسنت و چراغهای براکت میتونه گزینهٔ مناسبی برای اتاق معاینه باشه.
۲. نورپردازی عملیاتی
نورپردازی عملیاتی، بسته به محل قرارگیری یونیت دندانپزشکی و نحوهٔ جراحیهایی که روی دندان انجام میگیره، انتخاب و اجرا میشه. چراغهای لولهای الایدی و چراغهای آویز خطی، مناسبترین گزینه برای نورپردازی عملیاتی هستن.
برای نورپردازی کلینیک دندانپزشکی در قسمت اتاق معاینه، خوبه تا همواره نکات زیر رو مد نظر قرار بدید.
- از چراغهای اسپات که نور متمرکز و خیرهکنندهای داره و موجبات ناراحتی بیمار رو فراهم میکنه، استفاده نکنید.
- بهترین رنگ نور برای اتاق معاینه، نور مهتابی در کنار چند منبع نور آفتابیه که فضا رو کاملاً روشن میکنه.
- از بازتاب نور در آینه یا سطوح براقی که در اتاق معاینه وجود داره و میتونه در خلق فضایی روشن تاثیرگذار باشه، غافل نشید.
- سعی کنید از چراغهای دیفیوزر که با داشتن پوشش شفاف، نور رو پخش میکنه، استفاده کنید.
نورپردازی کلینیک دندانپزشکی در بخش سالن انتظار
شدت نور در سالن انتظار کلینیک دندانپزشکی نسبت به اتاق معاینه کمتره اما این کمتر بودن شدت نور، نباید جوری باشه که وقتی بیمار از سالن انتظار به اتاق معاینه ورود پیدا میکنه، با روشنایی خیلی زیادی مواجه بشه. این تفاوت روشنایی بیش از حد میتونه دلهره و استرس در بیمار ایجاد کنه.
بهترین نور برای مکانهای عمومی بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ لوکسه که میتونه با بهرهگیری از منابع نوری مختلف حاصل بشه. نور سالن انتظار باید در تمام قسمتها یکنواخت توزیع بشه تا از ایجاد تیرگی و روشنایی در فضا جلوگیری کنه. برای نورپردازی سالن انتظار توصیه میکنیم تا به نکات زیر توجه داشته باشید.
- از لامپهای فلورسنت، چراغهای دیوارکوب و پنلهای توکار استفاده کنید.
- از تأثیر نورپردازی دکوراتیو غافل نشید و برای این منظور از انواع هالوژنهای رنگی بهره بگیرید.
- نورپردازی مخفی ملایم میتونه علاوه بر زیبایی، تأثیر زیادی در آرامش مراجعین داشته باشه.
- برای اینکه استرس بیماران رو کاهش بدید، از تابلوهای طبیعت روی دیوارهای سالن انتظار استفاده کنید و در مکانهای نصب تابلو از نورپردازیهای متمرکز بهره بگیرید.
سبکهای مختلف نورپردازی کلینیک دندانپزشکی
هر سبکی که در طراحی دکوراسیون مطب دندانپزشکی در نظر گرفته شده، المانهای نوری و نورپردازی کلینیک دندانپزشکی هم باید در همون راستا اجرا بشه. مثلاً استفاده از آباژور و لوسترهای شاخهای با سبک کلاسیک، هماهنگی بسیاری داره. در حالی که استفاده از لوسترهایی با اشکال هندسی برای سبک دکوراسیون مدرن مناسبتر بوده.
تاثیر نورپردازی کلینیک دندانپزشکی در ذهن بیمار
یک نکتهٔ کلیدی که حتماً باید در نورپردازی مطب دندانپزشکی مورد توجه قرار بگیره، اینه که از علم روانشناسی رنگها کمک بگیرید. نور میتونه تأثیر بسیاری در آرامش و روحیه افراد داشته باشه. به همین دلیل در کلیهٔ مراکز درمانی، توجه به این مورد بسیار اهمیت داره؛ بهعنوان مثال اگر تنها از نور سفید در فضا استفاده کنید، موجب خشک و سرد به نظر رسیدن محیط میشه، اما ترکیب همین نور با یک منبع نور زرد یا در صورت نیاز یک نور ملایم رنگی میتونه تا حد قابل ملاحظهای به محیط گرما ببخشه.
فاکتورهای مهم در اجرای نورپردازی کلینیک دندانپزشکی
در اجرای اصولی نورپردازی کلینیک دندانپزشکی بهتره تا نکات زیر رو مورد توجه قرار بدید.
میزان استاندارد روشنایی باید رعایت بشه
در اجرای نورپردازی مطب دندانپزشکی، باید به حد استاندارد روشنایی توجه داشته باشید؛ مثلاً برای مکانهای عمومی، مقدار ۶۰۰ لوکس نور مناسب بوده اما در مطب دندانپزشکی، این مقدار باید بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ لوکس باشه. همچنین ۲۰ درصد نورپردازی باید موضعی و در قسمت معاینه اجرا بشه.
به CRI یا شاخص نمود رنگ توجه کنید
شاخص نمود رنگ یا CRI، معیاری برای تشخیص کیفیت رنگه که بین ۱ تا ۱۰۰ شمارهگذاری میشه و هرچه به عدد ۱۰۰ نزدیکتر باشه، یعنی کیفیت نور لامپ به کیفیت نور خورشید نزدیکتره؛ بنابراین بهتره از چراغها و لامپهایی در نورپردازی مطب دندانپزشکی استفاده بشه که شاخص نمود رنگ بالاتری دارند. در این صورت، رنگ واقعی اجسام و سطوح رو مشاهده خواهید کرد و این برای مطب دندانپزشکی بسیار حائز اهمیته.
از نور طبیعی غافل نشید
استفاده از نور طبیعی، فضا رو دلباز و بدون استرس نشون میده. پس در نورپردازی، به نور طبیعی که از طریق پنجرهها به مطب راه پیدا میکنه، همواره توجه داشته باشید.
کلام پایانی
در این مقاله، نحوهٔ نورپردازی کلینیک دندانپزشکی در بخشهای مختلف مثل اتاق معاینه و سالن انتظار رو توضیح دادیم، همچنین بیان کردیم که در نورپردازی باید به سبک طراحی دکوراسیون داخلی مطب و تأثیر رنگ نور بر روحیه و ذهن بیمار توجه بشه. چنانچه در این زمینه سؤالی دارید، میتونید به سایت ایران لایت مراجعه کنید و از راهنماییهای کارشناسان مجموعه بهرهمند بشید.