نورپردازی آشپزخانه، از ارکان اصلی نورپردازی اجزای خانه محسوب میشود. همانطور که میدانید آشپزخانه، قلب هر خانه است. آشپزخانه یکی از مهمترین بخشها در زندگی خانوادگی افراد به شمار میآید. بهطور معمول از آشپزخانه برای پخت و صرف غذا استفاده میشود، اما علاوه بر کاربری اصلی آن، این فضا در اکثر مواقع به عنوان محل استراحت، انجام تکالیف مدرسه و همچنین کارهای روزمره و امور خانه نیز کاربرد دارد. با توجه به موارد فوق، نورپردازی آشپزخانه در طراحی دکوراسیون داخلی آن بسیار اهمیت داشته و نکتهای ضروری محسوب میشود.
ایجاد نور کافی، یکی از ارکان اصلی برای چشمنوازی یک آشپزخانهٔ مدرن و شیک شناخته شده و کمبود آن، فضا را خستهکننده و بسته جلوه میدهد. امروزه اکثر خانهها ابعاد بسیار کوچکتری در مقایسه با خانههای قدیمی دارند؛ از این رو با کمک نورپردازی میتوان به خانه عمق و جان بخشید. گویی نور و روشنایی برای آنها همچون روح برای تن است. اگر دوست دارید رازهای مخفی نورپردازی آشپزخانه را بدانید و آشپزخانهٔ خود را به محلی بانشاط تبدیل کنید، مجموعهٔ ایران لایت شما را به خواندن این مقاله دعوت میکند.
انواع منابع نور در نورپردازی آشپزخانه
برای تأمین نور هر محیطی نیاز است که حداقل یک منبع نور وجود داشته باشد. روشنایی آشپزخانه نیز از این قضیه مستثنا نیست. بهطور معمول، منابع نور برای روشنایی آشپزخانه به ۳ دسته تقسیم میشود که عبارتاند از:
نور طبیعی
مهمترین و اصلیترین منبع نور در آشپزخانه که تأثیر بسزایی در روشنایی فضا دارد، وجود پنجرههای آفتابگیر است. با وجود یک پنجره آفتابگیر در آشپزخانه، نور خورشید به طور مستقیم یا غیرمستقیم از این طریق وارد محیط میشود. نور خورشید انرژی بسیار بالایی دارد و ذرات آن سرشار از آرامش و سرزندگی هستند. بر خلاف گذشته، سبک معماری امروزی بهگونهای است که بسیاری از آشپزخانهها فاقد پنجره بوده و به همین جهت باید نور را از جهات دیگر نیز تأمین کرد.
ارتعاش نور از سایر بخشهای خانه
از دیگر منابع تأمین نور در آشپزخانه، نور وارده از سایر قسمتهای خانه مانند نشیمن و سالن غذاخوری به آشپزخانه است. امروزه به علت کوچکی فضا، اکثر آشپزخانهها به سبک اپن ساخته میشوند تا از این طریق نهایت استفاده از فضای ساختمان انجام شود؛ به همین دلیل نور از دیگر فضاهای خانه که بازتابنده هستند به آشپزخانه تابیده و فضا را روشن میکند. به یاد داشته باشید برای بهرهگیری از این نور، سایر بخشهای خانه باید از نور کافی برخوردار باشند؛ به عنوان مثال اگر آشپزخانه در انتهای خانه باشد، نور از اتاق نشیمن، به آشپزخانه میتابد. این نور، غیرمستقیم بوده و قدرت روشنایی بالایی ندارد و صرفاً روشنایی محدود ایجاد میکند.
نور مصنوعی
سومین منبع نوری که باعث روشن شدن آشپزخانه میشود، چراغها و لامپهایی است که در آشپزخانه نصب و استفاده میشود. در صورت نصب صحیح و انتخاب منابع نورپردازی مصنوعی با اندازه مناسب میتوان کمبود نور آشپزخانه را از این طریق جبران کرد. بهکارگیری نور مصنوعی در فضای آشپزخانه جلوهٔ زیادی به آشپزخانه میدهد، اما به یاد داشته باشید که نورپردازی آشپزخانه به کمک نورهای مصنوعی باید بهگونهای انجام شود که سایه و نقطه کور ایجاد نشود.
روشنایی آشپزخانه با کمک نورپردازی فضاهای کوچک
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، روشنایی در آشپزخانه ضروری و بخش جدانشدنی آن است. در هنگام تأمین نور آشپزخانه میتوان از سبک نورپردازی مخصوصی استفاده کرد. در این نوع از نورپردازی آشپزخانه، به علت وجود نور مجزا برای کابینت، کشو، پیشخوان آشپزخانه و سینک، فضای آشپزخانه از زیبایی بصری بسیار زیادی برخوردار است، چرا که بهطور معمول افراد از این قسمتهای آشپزخانه بیشترین استفاده را میبرند. نورپردازی در هر فضایی مهم است. در این سبک، برای نورپردازی داخل کابینت بهتر است از چراغهای مخصوص در داخل و زیر سقف هر کابینت استفاده شود و این چراغها در قسمت جلویی کابینت بهگونهای نصب شود که چند سانتیمتر از درب فاصله داشته باشند. برای نورپردازی داخل کابینت نیز استفاده از رشتههای الایدی انتخاب عالی محسوب میشود. برای کابینتها با درب شیشهای که بهطور معمول دکور داخل آنها چیده میشود، بهتر است از چراغ مناسبی در پشت کابینت استفاده کرد.
تجهیزات لازم در نورپردازی آشپزخانه
به توصیهٔ طراحان داخلی، برای تأمین نور آشپزخانه و نورپردازی داخلی آن در صورت امکان بهتر است از ابزار توکار و نیمهتوکار برای نورپردازی استفاده شود، زیرا تجهیزات نوری غیر توکار، چرک و چربی حاصل از پختوپز در آشپزخانه را جذب میکنند. با کمک منابع نور در داخل پایهٔ جزیرهٔ مرکزی میتوان تمام سطح کف آشپزخانه را روشن نمود. اگر قفسههای آشپزخانه بهصورت آزاد ایستاده باشند و زیرپایی نداشته باشند، میتوان با نصب رشتههای LED و منابع کلیکی در زیر قفسهها، آنها را بهطور شناور نشان داد. استفاده از دیمرها نیز یکی از بهترین راهها برای کنترل میزان و شدت نور و همچنین صرفهجویی در مصرف برق است. با کمک دیمرها میتوانید نور مناسب را برای زمانها و فعالیتهای مختلف در آشپزخانه بسته به نیاز خود تنظیم و کنترل کنید.
عدم ایجاد سایه در نورپردازی آشپزخانه
در روند طراحی و نقاشی و هر هنر دیگری، نور عامل بسیار مهمی محسوب میشود. ایجاد سایه و تاریکی میتواند کار را بسیار سخت کند. آشپزی نیز هنر دستان است؛ به همین علت نورپردازی آشپزخانه باید بهگونهای باشد که از ایجاد سایههای ناخوشایند جلوگیری کند. چیزی که مشخص است این است که هر جا که نور باشد، سایهای نیز معنا پیدا میکند؛ بنابراین نورپردازی آشپزخانه باید سایهها را به بهترین نحو ممکن هدایت کند. تابش نور در مقابل سایهها و هماهنگی این دو میتواند جلوهٔ بینظیر به آشپزخانه ببخشد. برای این منظور، به جای استفاده از منبع نور متمرکز در آشپزخانه، میتوان از منابع نوری پراکنده و متعدد استفاده کرد. برای درک این مضمون، به جای استفاده از یک یا دو لوستر بزرگ، از هالوژنهای کوچکی که در سراسر آشپزخانه پخش میشوند، استفاده کرده تا معجزهٔ نورپردازی صحیح را به چشمان خود ببینید.
کلام پایانی
در مقالهٔ فوق، چند مفهوم اساسی و بنیادی در نورپردازی آشپزخانه را با کمک هم مورد بررسی قرار دادیم. علاوه بر نورپردازی، دکوراسیون نیز میتواند جلوهٔ خاص و منحصربهفردی در فضا ایجاد کند؛ از این رو، مجموعهٔ ایران لایت شما را به خواندن مقالهٔ دکوراسیون آشپزخانه دعوت میکند.